om att möta yogan.

IMG_0226.JPG

Autentisk. Sann. Sat Nam.
Jag säger ofta på mina yogaklasser att det inte handlar om att göra något för min skull, utan allt du gör i yogan är för din egen skull. Det är fråga om investering och avkastning. Krasst och fyrkantigt, men sant.

Under de första vingliga åren med yoga i mitt liv, så var jag väldigt bra på att smita undan. Ville verkligen inte att det skulle vara jobbigt och åkte slalom mellan övningar och tekniker, så att jag fick gosa runt i de mjuka, härliga och bara lagom utmanande. Genast jag stod inför lärare, som såg mej och puffade mej mot de områden jag så skickligt surfade förbi när jag yogade hemma, så var det rejält utmanande.

När jag ser i backspegeln så blir det såklart extra tydligt. Jag ser också att när jag bugade mej ödmjukt och tog till mej vägledning,  även då det sved, så ritar min livslinje endera en tvärvändning eller en rejäl pulshöjning.

Vad jag också ser är att när jag slutar plocka russinen ur kakan och slutar anpassa yogan så att den ska passa in i mina föreställningar, så blir behållningen av en helt annan kaliber.

Det är min övertygelse att yoga är inget man ska gå omkring och tro att man kan. Yoga är inte heller något man har mandat att göra ett eget, anpassat collage av, så att det passar in och är bekvämt för alla och allt.

Yogan är autentisk. Yogan är. Det är inget vi kan tygla eller trycka in i våra egna stöpta formar. Yoga är större än så och det är först när vi i sanning erkänner det, som vi kan börja se och känna betydelsen av Sat Nam.

Jag smiter fortfarande undan ibland och kommer säkert göra det hela livet. Det gäller nog alla av oss. Men att vara varse och följa sin egen yoga, lyssna på sina lärare och keep up även när det svider, är uppförsbacke och allmänt obekvämt, ja, det är då vi närmar oss det autentiska. För jag tror på teknikerna idag, jag gör verkligen det. De fungerar!

Jag vet också att något händer i energi, effekt och upplevelse när vi pillar på teknikerna, när vi tar bort sådant som känns pinsamt eller adderar något som känns roligt eller i våra ögon nödvändigt. Förut var jag ganska snabb att anpassa i mina klasser, idag i princip aldrig. Jag strävar efter äkthet och att till fullo lita på de verktyg, som jag fått ta del av. Jag vet att när jag själv går all in, så blir effekten och djupet något helt annat. Därför kompromissar jag också allt mindre i mötet med mina elever – jag väljer inte bort mantran, jag skyr inte utmanande kriyor eller meditationer och jag är väldigt rak i mitt förmedlande. Är jag inte så sann jag kan på alla plan, så är jag inte sannare än min ömmaste punkt.

Keep up. Var sann. Möt yogan. Möt dej själv. Sat Nam.

{Hittade bilden via google}

Annonser

12 reaktioner på ”om att möta yogan.

 1. Tjoho vad härligt! Även om jag smiter lite nu i min egen practise, det ska erkännas. Eller både och jag försöker släppa på spänningar med yinyogan men vet egentligen vilken tuff kriya som står på tur. På mina klasser går jag mer all in, ändrar aldrig en kriya naturligtvis och bryr mig inte så mycket om jag skrämmer bort någon med mina tokigheter.. Hi hi ; Kram♥

  • Det går ju i perioder. Precis som det ska vara. Ibland behöver vi välja bort en del sadhanas, för att man helt enkelt inte pallar att deala med det som kommer upp. Lite smit och smyg behövs för att man ska orka på’t igen sen :)
   Haha, exakt, take it or leave it på våra klasser ♥
   Kram!

 2. Du har så rätt och får mig att längta efter att styra upp mig igen…Har på senare tid lallat omkring med mycket. Jobbar inåt med det som ‘ligger långt, längst in’ vilket är ‘många superlativ’ och ja, då har mycket annat och andra fått stå tillbaka. Men yogalängtan har smekt mig över kinden ett tag så vi längtar nog efter varann liksom..
  Kram till dig!

  • Som jag skrev åt Ulrika ovan så behöver vi få lalla runt ibland, annars skulle det nog bli för tufft. Är man bara medveten om det så veeet man nog när det är dags att kavla upp ärmarna :)
   Kram och glad att höra av dej ♥

 3. Det bekväma ryms inte inom min yoga heller. Helt enkelt. Vill man vidare så kräver det, men som vi vet så ger det tusenfalt i slutänden. Anpassa yogan för mina elever gör jag bara när någon har en skada eller sjukdom, mens eller är gravid :) Resten får snällt tugga i sig det jag ger! Kram på dig

  • Absolut. Att anpassa i enlighet med förutsättningar och begränsningar är en självklarhet, men att som lärare gå in och ändra på kriyor (inom KY då och säkert när det gäller serier inom Shadow också?!) är big no no. Och att liksom ”avyoga” yogan så att det bara blir töj och böj, bara för att pleasa någon. Nej nej. :)
   Kram!

 4. Jag anpassar alltid nybörjar och avancerad samt till skador och sjukdomar. Min egen asana yoga anpassar jag också alltid efter min hälsa. Dras med besvärlig anemi. Har så velat gå vidare men inte klarat det för hälsan. Yogakram 💜

  • Absolut anpassar man så, det är inte det jag avser. Det jag känner är det alltmer utbredda att man tar sig fullmakt att ändra på tekniker, kriyor och skala av allt som många gärna kallar ”flummigt” för att det är bekvämare för en själv i stunden och för en del elever. Kvar blir bara töj och böj då. Krasst. Och då kanske vi inte ska kalla det yoga längre. Och då ska vi inte heller förvänta oss de djupgående effekterna och ringarna på vattnet.
   Varm kram!

 5. Jag har en helt orelaterad fråga, eller kanske snarare ett önskeinlägg. Kan inte du skriva om skillnaden mellan löpning och meditation? Jag brukar säga att löpningen (finlöpning då jag springer ensam i skogen på en vacker stig) är min meditation eftersom jag släpper allt och låter tanken möta kroppen helt och hållet då. Men du gör ju båda även om jag gissar att din löpning är lika meditativ som min så kan du inte berätta lite om skillnaden och likheterna för dig? Vore jätteintressant!
  Mvh, hon som har så svårt för att meditera på riktigt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s