som den hippie jag är.

 

Jag fylls allt oftare av stor tröttma. På allt. För nånstans i mej bor en hippie, en gröna vågare eller åtminstone en bohem och en obestridlig ensamvarg.

Jag romantiserar absolut inte att bo i gamla, dragiga hus där man måste klyva ved fem gånger om dagen och smälta is för att få kokat en kopp kaffe åt sig. Eller behöva planera en tripp till affären en vecka på förhand. Jag romantiserar inte heller ensamhet eller att vara utlämnad åt sitt öde när mobilnätet är avskuret och det närmaste man kommer något levande är en hungrig varg bakom utedasset.

Det är inte det.

Men i detta allt är min längtan väldigt stark. Jämsides med min obändliga bekvämlighet. Jag har verkligen ingen lust att odla min egen potatis och jag går ogärna tillbaka till barndomens dilemma då det ibland bara var att duscha kallt ifall ingen eldat just den dagen.

Men ändå.

Denna min längtan har tagit sig många uttryck genom åren. Ett tag ville jag inte ens veta av den, men ju mer jag bejakar den desto kristallklarare blir min egen resa mot less is more. Jag vill ha små cirklar och jag vill ha möjligheten att stänga av. Jag vill ha närhet till naturen, men det måste inte vara veckolånga vandringar med tält och spritköksmat. Jag vill ha begränsat med saker (skulle göra mej av med ännu mera, bara det var enklare att bli av med allt – brasa på gården?) och det jag har ska vara personligt. Jag vill bo bekvämt, men inte lyxigt. Jag vill inte ha tusen åtaganden och jag vägrar foga mej till kavajsamhället. Jag vill våga ha en råjsig (på ren finlandssvenska) trädgård och ogräs i uppfarten. Jag vill ha det lätt och förlåtande omkring mej.

Så jag tänker. Handlar det inte sist och slutligen om frihet?

Det kommer starkt till mej nu när mörkret verkligen är mörkt och jag i sanning inte har lust att ränna runt överallt (har jag förstås i princip aldrig). Det är yoga tidigt på morgonen, det är jobb och det är kväll. Det är eld i spisen. Det är en bra bok. Det är några tv-serieavsnitt. Det är långkok. Det är koka soppa på en spik (för jag har inte lust att rycka upp mej och åka till butiken). Det är promenader i ömsom spöregn, ömsom isblåst. Det är varma yllesockor, varm svartvinbärssaft och varm olja, som omsorgsfullt masseras in i torra armbågar, hälar och fnasiga underben.

Det är liksom inte så mycket, men ändå massor.

Och det fyller mej med en sorts saknad efter något som knappt finns längre. Sådant som skymtar fram hos tex. Jonna Jinton ibland när hon dricker kaffe av fatet med en sockerbit mellan läpparna eller som i klippet här ovan när Tinja eldar i kaminen. Det finns något oerhört grundande i allt. En närvaro till naturen och livet i sig självt. Jag tänker på det när jag rensar ut plast ur huset, struntar i om inredningen är harmonisk och faktiskt njuter av att vårt hus inte längre är nytt (vi byggde 98-99). Det är som att något glömt bubblar upp i mej och jag äntligen börjar hitta hem i den hippie jag faktiskt är.

Annonser

10 reaktioner på ”som den hippie jag är.

  1. Jag myser när jag läser! <3

  2. Så vackert klipp och så fint du skriver. Friheten. Ulf Lundell sjunger; man kallar det längtan, men inget vet vad det är. Men det är nog som du sammanfattar, just känslan av att vara fri, bort från all skit och allt som tröttar. Jag är med dig syster. Jag kommer skidande om du bjuder på starkt kaffe. Så ska vi dela våra berättelser! kramar

  3. Är med dig helt. Vill också bort. Skala av. Kasta skit jag inte behöver. kram

  4. Min hippie förvaras väl undanstoppad under lås och bom men oj vad hon har börjat banka på dörren den senaste tiden. Jag undrar vad som skulle hända om jag släppte ut henne?

  5. Åh det här inlägget talar i djupet av mig. Längtar efter lång sammanhängande naturtid och vill downshifta igen (jag skrev mycket om det på bloggen för nåt år sen..). Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s