standing rock.

img_20161206_085908.jpg

Gomårån. Det är Finlands självständighetsdag idag. Det är inte varje dag jag tänker på att vi är ett land som varit i krig, men det finns ändå en inbyggd vördnad för det som ligger till grund för att vi faktiskt är här idag (ännu och tillsvidare). Det finns mycket i ordet självständig, inte bara att ett land får vara sitt eget, utan också när det kommer till oss människor.

Har följt med #standingrock och kunde med glädje läsa nyheterna igår att all effort inte varit förgäves. I samma veva ser jag dokumentären om Sofia Jannok och påminns om de oförstörda landskap vi fortfarande har och som, med all respekt för ekonomi och exploatering, måste få ha kvar. Det finns något fundamentalt i natur, som får vara… natur. Något ogripbart stort i att inte låta hårda värderingar få bulldoza rakt över och genom mark, som i allminnestider stått för människans absoluta grund. Av jord är du kommen.

Och det slår mej. Med skärpa och full HD-kvalitet. Hur otroligt viktigt det är att ta till sig vårt ursprung. Att vara lyhörd när du får känslan av igenkänning, inte bara rycka på axlarna och tänka att det inte var något. Det händer mej allt oftare. Ju mer jag skalar av onödigheter, desto tydligare blir tecknen. Som för ett tag sedan då en yogalärare tände vit salvia och renade rummet innan vi började yogan. Visst hade jag hört om vit salvia och visst hade jag på något sätt kommit i kontakt med den förut, men just då, i den stunden, när hon gick runt i rummet så rusade alla mina sinnen till när doften slog in i näsan på mej. Det var som om tusen minnen ramlade ner på en och samma gång.

En tid senare kommer vita salvian på tal igen och jag ska precis beställa hem den, när Sofia Jannok och en av indianerna hon träffar i USA inser att salvian finns i bägges traditioner. Av jord är du kommen. Samma jord.

Så när jag skriver standing rock denna morgon är det så mycket mer jag skriver. Något stabilt. Granit. Grundande. Här och nu. Något som står för allt det djupliggande äkta, som härbärgerar i var och en av oss. Som blommar ut när vi i självständighet får leva och vara precis som vi är. Och det bubblar nästan av lyckoskratt i mej när jag tänker på att detta äkta, det är detsamma oavsett om vi är yogisar, samer, indianer, buddhister eller vad vi nu är. Standing rock, samma samma. Tänd salvian för klarsynthet, säger jag bara.

Annonser

12 reaktioner på ”standing rock.

 1. Å så vackert! Såg Sofia i USA på den där videon du tipsat om. Tårarna som bara kommer. Orättvisan, som ändå ger hopp när man inser att vi faktiskt tillsammans kan göra skillnad…nu kanske jag flummar men det bjuder jag på. Måste nog testa vit salvia. Kramar

  • Inget flum alls. Jag tror som du. Bara vi vågar stå upp för det mjuka och vågar vara oss själva, så gör det skillnad. Så är det bara. Kram!

 2. Hej! Äntligen måste jag nu skicka en kommentar också, till dig som är min favoritbloggare nr. 1 sedan flera år (kollade i ditt arkiv nu och ser att du började 2013, trodde det var längre än så)!
  Jag har förstått att du är 20 år yngre än jag och det är verkligen en så bra känsla att få ta emot riktig och växande livsvisdom – tillåtande, uppväckande, insiktsfull, inspirerande, humoristisk – av en så ung människa;-).
  Idag, dagen till ära, lyssnar jag på en vacker En etsi valtaa loistoa på youtube. (Den finns på svenska också i svenska psalmboken.)
  Ha det mycket bra! Anette

 3. Jag brukade rena med salvia förr om åren. Tack för att du påminner mig!
  Kram <3

 4. När jag läser dina ord så reser sig håren på mina armar och tårarna kommer. För att du verkligen sätter ord på det vackra, det allomfattande som vi alla alla är en del av. Vi hör ihop! Varma kramar och grattis på självständighetsdagen – eller vad man säger :)

 5. Vad häftigt att tänka på hur allt på något sätt går i cirklar och kommer tillbaka igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s