jag är klar med dej, 2016.

img_20161207_145043.jpg

Småningom är det dags att knyta ihop 2016 och ävenom jag sällan är särskilt nyfiken på vad som syns i backspegeln, har året varit såpass speciellt att jag behöver kika tillbaka lite. Det är som att allt har hänt i år och ändå ingenting. Om inte annat har månaderna gått i raketfart, är nästan säker på att de haft mer bråttom än någonsin tidigare.

Efter alltför många års problem med min mens, så fick jag äntligen hjälp i våras. Jag kan fortfarande inte fatta att jag inte längre är den som försvinner två veckor i månaden, som ibland knappt kommit mej upp ur sängen på morgnarna när kramperna varit som värst och som fajtats med anemi hur länge som helst. Det är över nu. Men det har tagit tid att bearbeta och försonas med kroppen. Det var ingen stor och invasiv operation, men kroppen är mer än en fysisk kropp. Så är det bara.

* * * * *

Jag skriver under bloggnamnet yoga ♥ löpning, plus en massa meditation och en skivstång. I den ordningen. Det stämmer fortfarande, nästan. Löpningen har fått kliva ner ett par snäpp, men det är inget jag varken tar stress av eller analyserar desto mera. Jag sprang för mycket ett tag, faktiskt, och kroppen började ta stryk. Nu har jag en helt annan konstitution i min träning, som gynnar mer än det sliter. Faktum är att jag just nu trivs bättre med styrketräningen än med löpningen och då får det vara så.

Tränar mindre, men mer. Liksom. Det är inte lite jämt, utan när jag väl byter till tajts så tar jag i, sen är det hundra procent off däremellan. Kroppen tackar ödmjukast och visar det också.

Mindre träning, mer (vardags)liv. Mer vanlig människa. Mer möten. Inte minst de nya vänskapsband jag knytit, blir rörd när jag tänker på de fina tjejer jag fått träffa såhär mitt i livet. Väninneskap byggt på yoga, livsstil och filosofi – det är magiskt och det är tryggt. De har ryckt upp mej, eventuellt utan att veta hur mycket ♥

Annars har relationer känts lite knepiga i år. Kanske för att jag haft både nerver och känslor på ytan så ofta. Kanske för att jag inte längre vill kompromissa så mycket. Kanske för att jag haft vara social-tröttma. Kanske för att jag tänkt lite för mycket. Kanske för att det bara är så. Ibland.

* * * * *

Meditationen är det inte mycket att orda om. Den är. Och har varit med mej extra mycket sedan i somras. Jag känner igen det från tidigare – när någon sorts förändring är på gång kommer Meditation 2.0 till mej. Ibland ser jag inte varför förrän efteråt, denhär gången vet jag att den fört mej djupare in i yogan och det är därför jag dyker ner i bound lotus nu.

I november 2010 var bound lotus en global sadhana hos Spirit Voyage och då gjorde Mahan Kirn en liten video med tips och tankar kring asanan. Det är lite svajigt filmat, men ändå matnyttigt.

* * * * *

Över hela året har det vilat en skugga av vilsenhet. Små bubblor av tröttma. Våndor och beslut om vägriktning. Velat mycket, men inte riktigt orkat. Eller i sanning haft lust. Lite så.

Men så de senaste veckorna. En försiktigt vändning. Ett lite skifte. Jag stryker ödmjukt medhårs på känslan, istället för att tugga i mej allt på en gång. Vågar knappt tro det är sant – för i ärlighetens namn, 2016 har varit året då ett steg framåt följdes av tre bakåt. Så när jag nu upplever att jag är jämsides med mina egna steg, är ikapp, så tänker jag inte jinxa det med något mer än en lång, lång bugning med fötterna i lotus och med armarna flätade bakom ryggen. Inte med något mer än det. Sat Nam.

{Bilden ett foto av Art by Marikas alster}

Annonser

12 reaktioner på ”jag är klar med dej, 2016.

 1. Har följt dina upp- och nedkurvor och tycker som läsare och vän att du nått en ny nivå. Oavsett vad du kallar det :) Och vändningen kommer nog nu för många av oss, makrokosmos bäddar för det.
  Det var en fin liten filmsnutt, gillade hur hon lade upp det hela med props. Något som jag ställer mig lite frågande till är varför hon visade den lilla uppvärmningen efter att hon hade gjort själva asanan, den visuella kommunikatören i mig vrider sig, det är ju fel ordning!
  Sedan känner yogaläraren i mig att det är jättekonstigt att de bara visar en sida. Om hon aldrig byter ben, så är det inte konstigt att hon efter 9 år måste använda props fortfarande. Det blir ju helt obalanserat i mina ögon. Visst byter du väl ben Nina? Intressant också att det är armarna som är i fokus först, den övre delen av kroppen. Jag arbetar tvärtom, för att grunda mig, men allt har nog att göra med varför man gör den. Jag känner redan förändringar i min höft och efter att ha hört henne så är det nog ”the asana that heals all diseases”.
  Varm kram <3

  • Jag tänkte inte så mycket på detaljerna i videon, utan jag tog bara tacksamt emot handgripliga råd angående props, men när du säger det så hade de/hon nog kunnat klippa ihop hela paketet lite bättre. Sen tänkte jag desto mera på hur länge sedan 2010 känns, ser ut som om videon har flera hundra år på nacken, fniss.

   Och jaaa, jag skulle bli helt vind, sned och korsögd om jag inte bytte ben eller växlade ”armknytningen” bakom ryggen! Känns så självklart att jag inte ens skulle fundera på det ensidiga.

   Reagerade inte heller, haha har jag ens sett videon :D, på att hon visade armarna först, jag bara såg videon och så applicerade jag det matnyttiga i min practice och sen tänkte jag inte mera på det. Där ser man hur olika vi ser, hör och upplever saker ♥ Men ja, för mej är fundamentet det viktigaste av allt, alltid, och också det jag tjatar mest om i mina klasser. Grundning. Fundament. Bas. Allt annat växer därifrån.

   Kram och tack för din skarpsynthet, jag uppskattar den massor ♥ Jag är också så innerligt glad över det du skriver allra först, att du ser det som jag just nu inte riktigt upplever (ännu). Sat Nam systrami!

   • Det var ju inte meningen att kritisera sönder och samman 😅 Bara att jag är väldigt van att iaktta och ordningen väckte så många frågor. Sedan är ju kvaliteten som den är, det är ju strunt samma. Har sett filmklipp på både Iyengar och Krischnamachariya som är från 40-talet. Kram igen min vän ❤️

 2. Tjuvkikade faktiskt lite på den videon häromdagen och jag den kändes lite stenålders i filmkvaliteten…:-). Känner igen så mycket om ditt 2016. Året har både varit snabbt och lite krångligt/vilset på något sätt. Kanske vi påverkas mer av det ”stora alltets” vibrationer mer än vi tror i vår egen lilla livsbubbla. Jag är väldigt glad att våra vägar korsades i cyberrymden för sju år sedan och fortsätter än. Tack för det Nina och stor Kram♥

  • Vilset är rätt ord, men det verkar vara så för många nu – kaos innan färdriktningen är klar. Allt är som det ska ♥
   Kram och jaaa, så glad att vi träffats ute i etern :)

 3. Jag har inte riktigt orden med mig idag (eller har inte haft det alls för en tid nu), men vill bara säga tack för det här året fina du! <3
  Vad 2017 bjuder på vet vi inte än. Jag är ändå säker på att det blir något spännande. :-)
  Stor kram till dig söstra mi

 4. Känner att det är såååå långt till bound lotus för min del. Har liksom precis fått upp fötterna och blir full i skratt när jag tänker på att ta tag i tårna. Hjälp! Överkurs! Följer gärna ditt 2017 också. Kramar

  • Haha, vet du här är det också överkurs och 5.0 innan jag ens närmar mej tårna. När jag gjorde ashtanga yoga var jag en bra bit på väg, men då bara på ren vilja – nu vill jag komma dit när yogan vill ha mej där ♥
   Kram!

 5. Jag tycker om att se tillbaka, men inte för att leta efter saker/stunder att haka upp mig på. Mer att konstatera och sammanfatta det som hänt, för att sedan kunna lära sig av det och se framåt.
  Låter som du är klar med 2016. Jag med faktiskt. Får bli ett blogginlägg om det. Skön känsla! <3

  Kram M

  • Exakt – jag tror inte det gynnar någon att haka upp sig på det som varit och som kanske inte blev som man ville. Bara titta på det utan att värdera.
   Kram, vi tar 2017 med storm ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s