chilla med dillen.

img_0242

Såg på Vetenskapens värld igår om bla ”superlivsmedel” och kunde gotta mej åt att jag är lite lat. Ja faktiskt så. Jag må vara kinkig med maten, men märkvärdig ska den inte vara och jag håller alldeles för hårt i slantarna för att lägga dem på svindyra gojibär, överpriserade smoothies och multivitaminer.

Det ska vara rent, enkelt och lättillgängligt. Jag ska inte behöva stå på huvudet för att få mat på tallriken. Jag är ointresserad av att mixa ihop grönsaker och dricka det, då tuggar jag hellre i mej en morot och en hel tomat. Jag kan tycka att mycket krånglas till i onödan.

Visst har jag oftast en påse chiafrön hemma och jag knaprar mina d-vitaminer, mitt magnesium och kokosolja har jag i kaffet. Men på det hela stora taget är jag rätt övertygad om att jag får i mej det jag behöver via maten. Det säger mina blodvärden idag också.

Och så tror jag på att vi här uppe vid Polcirkeln är lämpade att äta vår egen supermat, som finns i skogen och kan odlas här, inte det som växer under palmer på andra sidan jorden. Mer logiskt på alla sätt.

Sen har jag en tanke om att det inte bara hänger på maten om vi får i oss allt vi behöver. Vi kan äta optimalt, men fuska med sömnen och stressa för mycket – då tror jag inte att kroppen fungerar optimalt hursomhelst. Eller så lite tvärtom, jag sover massor och håller stresspulsen nere, då är det inte hela världen fast jag kanske inte äter upp hela kostcirkeln varje dag.

Annonser

2 reaktioner på ”chilla med dillen.

  1. Åh intressant det programmet missade jag. Håller helt med dig, jag vägrar gojibär och andra superfoods dels pga priset, skojar inte om jag säger att alla mina pengar går till mat då vi är fem i familjen men dels för miljön jag vill inte att det jag köper ska ha färdats för långt. Därför har jag även dåligt samvete för kokosoljan och bananerna. Som du vet gillar jag att mixa gröna drinkar och låt oss vara olika det är fint. Där använder jag svensk grönkål, svenskt nässelpulver bla så det behöver inte vara konstiga ingridienser där heller. Sen önskar jag att jag hade tid att äta mycket mer rotfrukter som rotserlleri och kålrot som känns rätt nu i vintertid och de har inte transporterats runt hela jordklotet. Det är bara att mina ungar är så skeptiska och tycker att rotmos är stenåldersmat… Oj det blir en lång kommentar du ser att du har nuddat vid mitt favoritämne. Kram

  2. Är så med dig i detta. Allt du skriver håller jag med om. Vi ska dessutom helst tugga maten eftersom vissa enzymer inte frigörs annars, enligt Sanna Ehdin. Det sa hon på en föreläsning jag var på för något år sedan. Allt detta drickande av så kallade gröna drinkar är inte min grej. Inget man gör inom ayurveda heller. Förstår ärligt talat inte hypen.
    Det enda jag skulle ha svårt att avvara är kaffet, som transporteras långt så det må vara hänt :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s