länkl❤ve. eller. om att anamma det spretiga.

ifustumble

Det är dags för lite spretig länkkärlek nu. Känner jag. Små glimtar av vad jag inspireras av och vad som rör sig i min klicksfär. Tvära kast mellan yoga, träning, livet och samisk kaffesump.

+ Hittade ju Sofia Jannok för en tid sedan. Hade hört hennes musik, men inte riktigt kopplat vem och vad. Länkade nyligen till dokuserien om henne, men för den som ännu har den osedd gör jag det på nytt. I helgerna som var hördes hon också i P1 tillsammans med några vänner kring Kaffesump och samiska hjältinnor.
Jag vet inte riktigt varför, men Sapmí berör mej. Djupt inuti.

+ Jag hoppade sent på poddtåget. Kunde verkligen inte förstå hur jag skulle kunna ta till mej det forumet. Förstod inte heller när jag skulle lyssna. Jag kan inte ha hörlurar när jag springer tex., det är något med ljudet som tränger in i huvudet på mej. Nej, jag behövde hitta tillfällen då jag kunde lyssna via vanlig, hederlig högtalare – och det blev i garagegymmet. När jag tränar, lyssnar jag på poddar. Perfekt.

Det är i princip två poddar jag återkommer till, har strölyssnat på lite andra, men det är dessa jag har absolut mest behållning av:

 Träningspodden med Lofsan och Jessica Almenäs. Jag är inte jätteintresserad av varje avsnitt och kan ibland tycka att det är lite för mycket flams, men på det stora hela och när särskilt Lofsan går in på det rent träningsmässiga så fladdrar jag noga med öronen.

 Styrkebyrån med Clara Fröberg och Johanna Barvelid är rakt på sak. Två starka kvinnor utan desto mera pjosk. Me like. I början av december kom avsnittet Anspänning i kroppen, som Clara undantagsvis gjorde tillsammans med Lofsan (för övrigt ett drömpoddteam om någon frågar mej) och det avsnittet är så otroligt bra. In och lyssna!

+ Har länkat förut, men tåls att göras igen – Japa Kaurs horoskop är fantastiska. Punkt.

+ Det finns sådana som kan skriva och så finns det sådana som kan skriva. Finlandssvenska Amanda Audas-Kass är det sistnämnda. En otrolig kvinna, som skriver om vardagsnåd och om livet som kristen, utan att jag blir olustig eller får lust att sätta benen på ryggen. Läs henne. Bara gör det.

+ Ungefär tusensjuhundraelva gånger har jag börjat läsa Simon Krohns bok Närmare något och sörjer litegrann att jag verkligen inte är i en läsande period nu. Jag kommer bara av mej. Det är annars en verklig klokbok om yoga. Om det som finns bakom allt det flashiga och fysiska, som syns kring yogan idag. Vi behöver mera sådant. Back to basics. Grundande. I sanning sant.

+ Så mycket mer hinner jag inte just nu. Är fullt upptagen med att knarka Skam. Det är väldigt, väldigt länge sedan jag gått så all in i en serie som jag gjort med Skam. Eller. Det är ju ingen serie egentligen. Det är en bild av livet, avskalat, rakt och autentiskt på ett svårförklarat sätt. För mej handlar det inte om tonårsångest, kärlek och en tid i livet då man inte ännu var så mogen. Jo, det handlar om det också, men ser man det för vad det är, så är det otroligt berörande – jag skrattar, gråter och hela känsloregistret däremellan.

Och jag tänker när jag samlat ihop dessa länkar, hur skönt det är att ha ett så brett spektra i livet. Att så mycket ryms in och får vara med. Yogans andetag får blandas med djuplodande samefrågor. Magnesiumspray och träningsupplägg samsas med norskt bubbelfniss i magen. Vackert språk smältas samman med grodor och spontaninlägg i poddar. Ja, det är minst sagt berikande. Jag tror på att aktivt ta sig förbi trångsynthet och sluta placera sig själv i ett fack, i en viss ålder, i ett visst intresse, i en liten låda av fördomar och axelryckande. Anamma mångfald inte bara ute i livet, utan även inuti – bejaka allt det som bildar jaget.

Har du några spretiga länkar att dela med dej av?

Annonser

11 reaktioner på ”länkl❤ve. eller. om att anamma det spretiga.

 1. Så fint att du hittat till Máret Sofia!!! <3 Har du sett henne live än? Mellansnacken slår allt. Hon är bäst!

 2. Tack för alla tips, jag är också sugen på att se Skam men vi har lite begränsat med internet där jag bor och med två tonåringar under samma tak försöker jag vara restriktiv med mitt tittande. Nu har jag lyssnat på första avsnittet på radio med Sofia Jannok, me like! plus horoskopet som ofta är så klockrent.

  Jag kan väl tipsa om sunshinepodden där de intervjuar många häftiga entreprenörer, och några yogisar också. Kram♥

 3. Gillar det mesta du delar här. Men är ju inte heller någon som vill ha något i öronen, står inte ut med det. Ofattbart för mig när jag ser alla som tränar med något instoppat i sina öron. Vare sig de är i skogen eller på gymmet. Inte min tekopp alls. Kanske ska skaffa stora lurar, som man har utanpå öronen?! Nå. Poddtjej är jag ju inte heller, men har lyssnat på en del Vinterpratare i bilen så jag förstår du tycker det är fint med ditt gym och att lyssna där.
  Det jag vill dela med mig av är Stina Wollters instagramkonto, om du inte redan följer henne. Hon är en sådan inspiration på många sätt, både i sitt radiopratande och sin konst, men framför allt med sin kroppspositivsm, om att älska sin kropp även om den inte följer de bilder som förföljer oss i media. Kram!

  • Jag blir också stressad av att höra min andning så himla tydligt när jag har pluppar i öronen :D

   Följde Stina ett tag, men avföljde. Kan inte riktigt sätta fingret på varför, men det blev bara så att jag scrollade förbi hennes (ibland lite väl många inlägg per dag – åtminstone då när jag följde) inlägg och då tänker jag att just då var jag antagligen inte mottaglig?!
   Det är lite typiskt mej, överlag, om någon bombaderar sitt instagramkonto med flera inlägg per dag, så tröttnar jag lätt. På gott och ont.

   Kram!

   • Jag gjorde precis som du men så började jag följa henne igen, vet inte riktigt varför. Men jag lyssnar inte på allt, men väldigt mycket är så hjärtevärmande bra. Allt hon gör med sin mamma osv. Kram!

 4. Å Amanda å. Så bäst. En annan finlandssvenska jag fick upp ögonen för i höstas är blejk fejt och fab bloggen av ellen strömberg. Rekommenderar varmt. Jag är verkligen en poddtjej, prenumererar på flera stycken. En som sticker ut är Lena Dunhamns women of the hour. Feministisk och amerikansk. En riktigt bra kombo. ♡

  • Har inte fastnat för Ellen, f’låt :)
   Jamen det är du ju, en poddtjej ❤, du har nämnt flera åt mej, men jag är ju så himla trögstartad!
   Kram och gott nytt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s