vi skyller på månen.

lunar-1

Höll årets första yogaklass i söndags. En workshop med fokus på den feminina energin och kvinnans månpunkter. Extra spännande att gästspela i grannstaden och sätta sig framför en ny konstellation yogisar. Stor tacksamhet över yogans förmåga att foga samman och bygga broar mellan allt och alla. Lite småblissigt sådär.

Ända sedan jag första gången hörde om kvinnans månpunkter har jag velat veta mera. Det var som en magisk aha-upplevelse att få bekräftat att allt är inte hormonkaos, känslorace och pms. Att över allt detta spänner månen och de kvaliteter som var och en av punkterna i oss besitter. Månpunkterna ger oss rätt att vara olika. Något att luta sig mot och få bekräftelse på att allt är som det ska vara, trots att det kan kännas som att vi kastas omkring i våra känslor och upplevelser. Som kvinnor får vi ibland höra att vi är så oförutsägbara och har så tvära kast – inte undra på.

Vi kvinnor har elva månpunkter. Män har en månpunkt. En. På hakan. På tal om att den maskulina energin är mer one pointed, medan den feminina energin väldigt mycket står för multitasking.

Månpunktscykeln är 28 dagar och är helt oberoende av dito mens. Varje kvinnas cykel har ett unikt, orubbligt mönster för just henne och det mönstret läggs redan i livmodern. Månpunkterna svarar på månens energier, genom att en punkt åt gången är aktiv i 2 ½ dag. Varje punkt besitter en viss kvalitet, känsla, sinnesstämning och upplevelse.

Det är jättesvårt att kort beskriva och förklara vad månpunkterna är och vilka kvaliteter som var en av dem har, men en riktigt bra text finns hos 3ho, läs den gärna som en språngbräda mot fördjupad kunskap. Mina korta förklaringar här, bygger mer på stödord och konkreta, vardagliga begrepp.

☾ Hårlinjen, hårfästet.
Du är ditt bästa jag. Centrerad. Närmast din sanning. Superstabil, vet vad du vill. Klartänkt. Grundad.

☾ Kinderna.
Oförutsägbar och oberäknelig. Utom kontroll. Nästan vad som helst kan hända.

☾ Läpparna.
Verbal. Vill prata. Interagera. Du har lätt för att sätta ord på saker.

☾ Örsnibbarna.
Värderingar. Du vill diskutera vad som är rätt och fel. Intellektuell. Moral och etik.

☾ Nacken.
Du är sensuell. Romantisk. Härlig känsla.

☾ Bröstvårtorna.
Du är extra medkännande. Hjärtcentrerad. Givmild. Intim, på gränsen till naiv.

☾ Navelcentret eller motsvarande punkt på ryggsidan.
Du är osäker. Lättsårad, sårbar. Otrygg.

☾ Insidan av låren.
Du är driftig, klar och tydlig. Direkt. Hög energinivå. Får saker gjorda.

☾ Ögonbrynen.
Mest subtila platsen i ditt parasympatiska nervsystem. Du är fantasifull. Drömmande. Kan visionera och planera framtiden.

☾ Klitoris.
Du är social, utåtriktad. Skapar gärna nya kontakter. Charmerande. Utåtagerande. Pratig.

☾ Insidan av vaginan.
Du vill skapa sanna relationer på djupet. Du är sann i möten och vill inte ha någon bullshit. Social tendens. Du ser och du blir också sedd. 

Det finns ingen karta att följa. Inget recept att ta till för att komma underfund med när vi är i vilken månpunkt. I vissa perioder i livet är vi mer påverkade av månen och mer medvetna om vad som försiggår inuti oss, andra perioder är vi mindre påverkade. Vill vi kartlägga vår individuella cykel är det enträget arbete som gäller – vara uppmärksam på sig själv, föra anteckningar och kanske meditera morgon och kväll en tid med föresats att pejla av hur vi varit, mått och verkat igår och idag. Beroende på hur fysiskt förnimbar man är, så kan det fungera att via beröring (kanske tom. ta hjälp av kär partner) utforska vilken månpunkt som är aktiv precis just nu.

För egen del har jag inte ännu lyckats kartlägga min cykel, det är ett on going projekt som får ta den tid det tar. Bara det att vara medveten om att de finns gör att tvära kast i humöret och känslan av att ”hur är det möjligt att jag känner och tänker såhär idag, medan jag igår upplevde något helt annat?!!” är betydligt lättare att förlåta och acceptera.

Skylla på månen är helt klart en godtagbar ursäkt.

Annonser

4 reaktioner på ”vi skyller på månen.

 1. Åh! Ja! Jag minns inte just nu exakt var jag läste om detta, men det var för ett par år sedan och det klickade in ordentligt! Inte så att jag heller har kartlagt mig, men precis så – att skönja något jag inte kan greppa och styra, och att det verkligen är de där 2 1/2 dygnen som är intervallet.
  Dagar när jag känt mig stark och glänsande och bara vill fortsätta vara så, men vaknar och känner mig svag, gråtig och känslig. (besvikelsen där..) Ju starkare jag tror att jag håller på att bli i mig själv igen, desto lugnare är nog de här stora skillnaderna. Har en slags förtröstan till att det ”ger sig”. Väntar ut i tryggt bo. Kan inte med ord uttrycka hur glad jag är över mig själv, mina starkare dagar vill säga. Ynkar ibland å det värsta, men de senaste åren har jag jobbat såå hårt med mig själv och utan att vara någon alldeles särskild människa så har det aldrig tidigare varit mer intressant att vara Jag så som det är nu.
  Och jag har allt en tanke på de här månpunkterna, att jag skulle vilja kartlägga mig för en större ro och acceptans.

  Sat Nam, syster i månen.. :)

  • Så är det ju – desto mer i balans vi är, med allt i livet och inuti oss själva, desto mindre blir de tvära kasten och ju mjukare blir alla övergångar. Känner också SÅ igen det du skriver om att det aldrig tidigare varit mer intressant att vara Jag så som det är nu. En grym välsignelse är det!
   Sat Nam kära du!

 2. Det här var spännande. Och något helt annat än det jag läst och lärt mig. Men spännande att månen spelar så stor roll inom både KY, Hatha och Ashtanga. Lite märkligt att de inte skulle hänga ihop med menscykeln eller om man är dominant i sin ”månesida” . Men vad vet jag egentligen?! Kram från en som alltid alltid känner av månens faser oavsett var jag själv befinner mig.

  • Det är så mycket att ta in, så stort, så brett, så djupt, med allt i yogan. Man får ta till sig det som ligger en närmast och alltid vara beredd på att ens bild kan förändras. Sat Nam ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s