bild & co.

img_20161004_165725

Jag bloggade i flera år utan att lägga ut en enda bild på mej själv. Yoga ♥ löpning är min tredje blogg och också den mest personliga. Jag torde fira tio år som bloggare i år, helt galet. Det var yogan som fick mej att börja skriva och ävenom den första tiden mest handlade om att presentera asanas och yogafilosofi, baserat på böcker jag läst och information jag googlat fram (inklusive bilderna), kändes det som mitt forum. Jag har alltid levt skrivande, tonåren tillbringades vid skrivbordet med mina dikter, egengjorda tidningar och tusen försök att påbörja en bok. Jag ville bli journalist i något skede, men var inte beredd på att studera så många år. Studietrött har jag mer eller mindre alltid varit. Hursom, jag har alltid skrivit. Mycket.

Fast det var bilderna jag ville prata om.

Jag var långt över trettio innan jag började gilla mej själv på riktigt. Haft många skämskuddar i bruk. Jag skrev om det här. Numera har jag en väldigt förlåtande inställning till min kropp och mitt utseende, jag är jag med mej själv. Selfiesar är en del av vardagen och jag tycker det till och med är roligt att komponera bilder trots att jag själv är i fokus, ytterst medveten om jag inte är någon fotograf. Fake it til you make it har verkligen fungerat – jag tyckte inte om vad jag såg i spegeln förut, men efter år av yoga, skrivande och massor av foton, så har jag accepterat mej själv fullt ut.

Men. Det finns två sorters bilder jag inte lägger ut.
Varken här eller på min Instagram.

Jag tycker, som sagt, om bilden som medium och att tänka till kring något om yoga eller försöka förmedla en känsla, ett budskap eller en frågeställning ligger mej varmt om hjärtat. Så ja, jag har en del yogabilder, men att publicera något med andemeningen att det ska se ut som att jag yogar när bilden tas eller för att visa upp en asana. Stort nej. Jag kan inte riktigt förklara varför, men det hänger absolut ihop med den tröttma jag känner inför yogakommersen och den förvrängda yogabilden. Jag strävar efter att förmedla något annat och som är sant för mej.

Stort nej också till träningsbilder där jag lämnar utrymme för tittaren att analysera och kritisera. Grå zon jag vet, men det skulle kännas jättekonstigt att lägga ut en bild eller en film där jag tex knäböjer och så ramlar tio, oinbjudna åsikter in om mina vinklar och hur utförandet ser ut. Det vill jag överlåta åt mina coacher till hundra procent. Jag har inte något behov av att visa upp prestationen i sig, däremot tycker jag, återigen, om att leka med känslan kring min träning och att kombinera det med min kreativitet (och humor, haha) är hur roligt som helst. Jag föredrar att förmedla känsla, inte teknik och prestation.

Att jag levde i princip enbart på text tidigare känns nästintill främmande. Bilden har smått överraskande blivit en väldigt viktig del – det är som att det visuella pressat sig upp ur asfalten och slagit ut i blom. Som en plötslig, härlig kreativitetstussilago.

Annonser

6 reaktioner på ”bild & co.

 1. Ja, vad är det med det där att många yogis måste gå in och kommentera ”Du har armarna för långt ut” eller vad det nu kan vara.

  När vi yogar kan det ibland vara så oerhört privat. Man djupdyker ner i sin själ och sin kropp och jag skulle inte vilja bli fotograferad då. Det blir som en kränkning av mitt privatliv. Jag måste få vara i min bubbla i lugn och ro.

  Fast jag har ju lagt ut några yogabilder, men då är jag inte inne i den där bubblan…

 2. Gillar dina bilder skarpt. Ja bilderna har fått tagit mycket mer plats hos mig med även om skrivandet är grunden. Men jag lägger gärna upp någon opretantiös yogabild hos mig. Den vardagliga icke glassiga:-). Kram

 3. Min blogg fyller också tio år i år. Helt crazy, kan liksom inte fatta! Vi borde fira :)

 4. Gillar dina bilder, framför allt din lekfullhet. Selfies är ju verkligen ett nytt påfund med telefonerna, på gott och ont. Har som du svårt att publicera mig i yogan, däremot gillar jag symboliska bilder kring yoga. Blev fotograferad för ett reportage förra veckan och inser att jag inte är bekväm med att bli fotad i yogan men vill samtidigt visa andra kroppar än de vackra, akrobatiska.
  Har själv alltid varit besatt av bilder, funderade själv på fotografyrket en period men nöjde mig med att gifta mig med en :)
  Text har också funnits med mig, som hos dig sedan jag var barn och ung, både att skriva och läsa. Kram!

 5. Det är väldigt stor ”yoga-hype” på sociala medier.
  Det där med att ALLA ”vill kunna” vissa övningar; T.ex. huvudstående direkt, utan att att göra basövningar först osv… Uja. :-(

 6. Tack för avtryck vackra människor ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s