gå bakåt, för att kunna komma framåt.

IMG_20170328_094713

Bejaka kärleken i ditt liv. Min gåva till dig är att få kärleken att växa. Rådjurens visdom är att se med kärlek på världen. För dig gäller det att begagna dig av deras synsätt och att stärka kärleken i ditt liv genom att ge kärlek till dig själv och till andra.
[Solöga]

Stötte på några rådjur under morgonpromenaden. Var ju tvungen att kolla vad Solöga säger om dem. Bara att tacka och ta emot och så väljer jag att se det som en bekräftelse på att bakåtböjarna, som Mahan Kirn rekommenderade mej, behöver göras ♥

Att böja sig bakåt är självkärlek och det öppnar upp för kärlek gentemot andra också.

Bakåtböjarna som jag alltid haft svårt för. Inte bara för att jag är rätt stel i bröstryggen, utan också för att hjärtat och allt vad som finns i bröstkorgen har varit ett svårt kapitel för mej. Det har inte funnits något lättvindigt över att luta mej bakåt. Överlämna mej. Visa vit flagg.

Jag säger ofta på mina yogaklasser hur viktigt det är att ta itu med bakåtböjarna, att verkligen vara närvarande i dem. Jag säger också att det inte alla gånger är så lätt, men att det är värt. Värt allt. Jag säger det lika mycket till mina elever, som till mej själv. Bakåtböjar innebär ett böljande arbete – ibland går det lättare, det knakar behagligt både i kropp och sinne, bara för att nästa dag vara rentav obehagligt. Det handlar mycket om färskvara och ytterst lite om att vara vig. Du kan vara gymnast och fixa bryggan per automatik, men är du inte närvarande i din asana (vilken som helst) så jobbar du inte i enlighet med yogans fundamentala kärna.

För att kunna buga dej framåt, behöver du kunna böja dej bakåt.
Exakt där är jag nu.

Och för att återkoppla till mitt förra, hudnära, inlägg, så tänker jag att det viktigaste när det börjar storma eller uppförsbacken blir onödigt tung, är att fokusera på det som går att göra något åt. Idag kan jag sätta mej på min yogamatta och rent konkret ta hand om kroppen, för att sinnet ska få sin vila och perspektiven justera sig. Tids nog reder trasslet ut sig. Tids nog breder nerförsbacken ut sig framför fötterna.

Annonser

9 reaktioner på ”gå bakåt, för att kunna komma framåt.

 1. Oj känns som jag inte har hållit i någon klass med bakåtböjar på länge.. Men jag blev inspirerad och gjorde bla kamelen igår kväll det var ingen söndagspromenad.. hi hi.. kram

  • Haha nä-ä, det är sannerligen ingen söndagspromenad! Jag har ont i hela bröstryggen nu, på ett bra sätt, efter min intensifiering av bakåtsträvandet :)
   KRAM

 2. Jag mötte ju också på rådjur häromveckan. Först ett en dag och sedan hela familjen några dagar efter. Det är något speciellt med dem.
  Och det är mycket med kärleken nu. ❤

 3. Låter fint med rådjuren, träffar på några nästan varje dag :) så den beskrivningen tar jag också till mig. Bakåtböjar, inte mina favoriter men inte heller mina värsta. Men de är viktiga. Jag gör dem då och då. Något jag slagits av när jag undervisat är hur otroligt olika det är för människor i just att böja sig bakåt. De flesta jag sett har böjt lite lite lite och trott att de har böjt sig en halvmeter :) Första gången min man böjde sig bakåt så var det som han bara lutade sig och hängde ned. Supermjuk! Men i framåtböjarna har han svårt, tycker det brukar vara så överlag, att man har lättare för det ena eller det andra. För min del har det handlat om att jag haft svårt att få tyngden ned i fötterna och framför allt hälarna. Kram på dig vännen!

  • De är så fina (så länge de hålls i skogen och inte käkar upp trädgården ;))! Mina bakåtböjar är, som sagt, väldigt böljande – i perioder har jag bara böjt mej och så har det inte varit mer med det, medan de andra perioder kan vara helt hopplösa. Nu är de något mittemellan, tror min beslutsamhet och ärliga strävan att nå öppenhet hjälper mej ❤
   Och ja, känner igen det du skriver om kraften och tyngden i fötterna, världsvid skillnad i att ha kontakten etablerad ända ner (och ända upp) och att ”bara böja”!
   KRAM

 4. Som alltid genial i din blogg. Jag inser att jag blir rätt så förvånad av att läsa om bakåtböjarna; aha, så här kan de också upplevas av folk?

  Själv älskar jag dom och går så lätt bakåt. Utifrån min egen kropp har jag aldrig ens reflekterat över att det kan vara lätt eller svårt. Så tack för ännu en insikt!

  • Det är det kluriga -och underbara!- med yogan att allt går att läsa av i kroppen. Ibland blir jag överväldigad av allt som hänger ihop och hur liten man känner sig ibland i sin kunskap ♥
   Kram!

 5. Hej! Så himla fin tanke =)

  Bara en teori här: Tänk om du skulle ha skippat att skriva det där om rådjurets ögon – hur många fler du hade kunnat inspirera med din fina livsfilosofi. Jag känner typ likadant som du men jag har märkt att när man flummar iväg för mycket med metaforer och associationer så blir folk rädda och tycker man är knäpp/flummig/inte koll på verkligheten. Det ä ren försvarsmekanism. Jag tror att om man verkligen vill inspirera och hjälpa människor så måste vi associera på den nivå där människor befinner sig just där och då. En jätteutmaning – men jag håller på att testa på att förena vetenskap med spirutialism – jag gör empiriska studier på hur mänsklighetens psyke guidar oss. Ska föröka dela med mig så mycket av vad jag tror jag insett så vi kan backa tillbaka tillsammans och göra framtiden bättre =)

  Massa kärlek! namaste, carpe diem etc etc =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s