inte bara träna.

När det blinkar på rött i systemet är det lätt att hålla sig för skratt. Det är också lätt att prioritera bort sådant, som annars hör till inventarierna i livet – för min del (tyngre) träning. I några år har det varit en självklar del av mitt liv att styrketräna och springa en hel del. Samtidigt har jag alltid varit så lyhörd jag kan för att inte träna mej trött eller hamna på energiunderskott, det är liksom inte värt det. Så trots att jag strävar efter att persa i styrkelyft, så har jag inte tagit någon stress när skivstången fått vila. Det går inte att pressa fram styrka när den generella orken tryter. Så är det bara.

Jag märkte också nångång sent i höstas att lite av min träningsglädje kommit av sig. Det har känts fyrkantigt och enformigt. Samma övningar, samma rutiner och samma allting. Egentligen fram till nu, när jag läser Kalle Zackari Wahlströms nya bok, och plötsligt kommer ihåg hur mycket jag tycker om att variera och njuta av rörelseglädje. Inte bara träna. Inser också att jag aldrig kommer persa i marklyft och bänkpress, om jag envisas med att bara göra just det…. marklyfta och bänkpressa.

Det är när jag leker bland vikterna som underverk händer. När jag struntar i strikta set och istället laborerar med nya övningar. Tar med hela kroppen i lekfulla utmaningar och inte bara fokuserar på specifika lyft och muskelgrupper. Vintern och snön har såklart satt lite käppar i hjulet, och fortfarande är vår gårdsplan snötäckt, men redan nu tinar allt fler möjligheter fram. Närmaste tiden kommer jag göra det jag tycker allra mest om – flytta ut mitt gym så ofta det bara går.

Redan den här veckan har jag kånkat ut både kettlebells och skivstång. Använt mej av trappsteg och utnyttjat varje bar fläck på gården. Bara rolig och lätt träning. Inga maxvikter och inga måsten. Gillar känslan när kroppen är varm, men luften omkring kall. För det är verkligen inte för kallt att träna ute! På med vantar mellan varven bara och dra ner mössan över öronen.

Det är inte med full fart framåt och med supermycket ny energi, men det finns ändå en känsla av att det vänt litegrann. Och är det något jag med säkerhet vet, så är det att inne på soffan blir jag inte den människa jag vill vara, det är ute under bar himmel som jag förädlar mitt bättre jag.

Annonser

4 reaktioner på ”inte bara träna.

  1. Har läst om din dipp ett tag och känt igen mig väldigt mycket. Det har varit tungt ett tag. Attans att våren ska vara så svår! Skönt att läsa att du hittat lite gnista igen! Det enkla och lekfulla är oftast det bästa. Kram på dig!

  2. Dit vill jag också komma. Det tog lång tid för kroppen att återhämta sig efter Gröna bandet och det har varit svårt att hitta tillbaka till träningen. Jag var på väg förra veckan men nu har stukningen satt stopp igen. Så frustrerande att inte vilja göra något jag älskar och mår bra av.

    • Åh, det ÄR jobbigt när kroppen säger ifrån på olika sätt, eller någon skada ropar högljutt! Är man van att vara igång och är rörelse&träning en viktig del av ens liv, så blir det lite minus på välmåendekontot då man tvingas hålla tillbaka eller livet annars sätter käppar i hjulet. We’ll keep up hör du :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s