rörelse(glädje)@jobbet

IMG_20171016_170751.jpg

Det där med rörelsen. Att röra på sig. Rörelseglädje. Träningsglädje. Magdamantrat. Det har fått en helt ny innebörd sedan jag bytte arbete. Egentligen en bekräftelse på allt det jag varit inne på i flera år redan – vi är gjorda för att använda kroppen.

Nu med ett jobb som innebär sex timmar i ständig rörelse är det inte marklyft och burpees det första jag tänker på när jag kommer hem. Prio ett är att gå en promenad i dagsljus och det är oftast that’s it. Känner väldigt tydligt att det inte går att tvinga på kroppen träning bara för att, utan den är väldigt nöjd med vad den får när jag arbetar.

Fast jag kan nog sakna att gå ut i garaget och dona med vikterna.
Men jag saknar faktiskt inte all tid som det tar att träna.
Istället har jag tid för annat i livet. Och de gånger jag ändå gör några lyft eller springer i skogen, så känns det mer kvalitativt än när träningen var något jag i princip behövde för att må bra.

Det är också en skön känsla att vara nöjd med mindre. Kortare pass, som nästan till hundra procent bara handlar om pur (tränings)glädje. Mindre ansträngande pass, som inte suger musten ur mej för dagar framåt. Jag får sannerligen det jag behöver i arbetet och det märks inte minst fysiskt i kroppen – känner mej mer råstark liksom. Det är på riktigt det jag lyfter, utan att kunna förklara det mindre fyrkantigt. En skivstång och en kettlebell är en… skivstång och en kettlebell. En tung låda eller en back med mjölkförpackningar är inte lika ”lätta” att styra som träningsredskap och kräver mer av kroppen.

Så ja, även om ett fysiskt krävande arbete är slitsamt i längden, så är det åtminstone alldeles rätt i tiden för mej just nu. Det lugnar min rastlösa kropp och det ger mej mer tid för annat.

Annonser

10 reaktioner på ”rörelse(glädje)@jobbet

 1. Skickade min äldste son till Sverige i sommar. Han jobbade hårt, fysiskt. Han kom tillbaka full av energi och även om han inte ändrat sin syn på skolan så har han på något sätt fått en kick. Är igång. Helt klart är detta rätt i tiden också för honom. Kramar och ljus. Du inspirerar mig ❤️

  • Yesss! Säger jag då och tänker att det i förlängningen gör skillnad för sonen att han i sommar fick känna sig behövd, ta i med kroppen och göra rätt för sig. Han är säkert, liksom jag, en doer – dvs. en som inte riktigt gillar att läsa sig till saker ;)
   Varm kram och glad om jag på något sätt inspirerar ♥

 2. Det finns ju dem som säger att det är mer naturligt och hälsosamt att röra sig mycket i vardagen än att lyfta lite kettlebells i garaget en sväng. Låter underbart i alla fall, hoppas att jag också kan hitta ett sånt jobb någon gång!

  • Jag har också läst och hört om det massor av gånger, tror det tom. finns studier på det – att ingen träning i världen kan kompensera att man har ett stillasittande jobb åtta timmar om dagen. Var det inte tom. så att elitidrottare inte sällan hamnar i ”samma fälla” – de tränar 111% när de tränar, men sedan är alldeles för ”orörliga” däremellan och vardagsmotion saknas i princip helt. Intressant hursomhelst.

 3. Låter helrätt att få röra hela kroppen på olika sätt och inte bara mekaniskt som det kan bli i en maskin eller när man upprepar samma rörelse många gånger. Sedan är det som du säger slitsamt i längden då man behöver sin styrka för at ha ett rörligt jobb. Men det vet du ju. Glad för din skull!

  • Jag hade nog ramlat sönder på flera ställen redan om jag inte hade haft min grundstyrka innan jag började med detta jobbet. Man kan lätt lyfta halvt ihjäl sig. Riktigt nödvändigt att ha grundkunskaper i ergonomi överhuvudtaget, vet genast av i kroppen när jag slarvar och inte tänker mej för (ajabaja :)). Sen känner jag absolut att jag behöver ”underhålla” kroppen, jobba med rörlighet/styrka och ja, ta hand om mej så mycket jag bara kan.
   Kramkram!

 4. Åh det där med rörelse är så viktigt men för mig är det en balans, tränar jag hårt så mår jag dåligt…Bättre att försöka få in rörelsen i vardagen, precis som du har det.. pepp på råstark! Kram

  • Man tränar ju för sin egen skull! och det allra bästa är när man lärt sig hur ens kropp fungerar och vad den behöver för att må bra ♥
   Kram!

 5. Jag har också ett jobb där jag står, går och rör mig med hela kroppen i åtta timmar. Ibland kan pratet om vardagsmotion hetsa mig mer än träningshetsen haha Jag får liksom vardagsmotionen på köpet och tycker mig inte behöva mer.
  Kram Cia

  • Precis! Hets i alla former är bara tröttsamt :) För mej är det jättenyttigt att nu konkret få känna på skillnaden mellan vardagsmotion ”på riktigt” och att behöva träna på fritiden.
   Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s