bara säga stopp och stå stilla.

cof

All information. Flödet som aldrig tar slut. Nyheter. Skandaler. Fan och hans mormor. Vi måste inte vara en del av allt, veta allt och tycka något jämt. Faktiskt inte. Jag glömmer aldrig en workshop i qigong och healing, som jag fick vara med om för… ja, säkert snart tio år sedan. En äldre, klok man med rötterna i Irland, som verkligen fick mej att förstå innebörden av att bara säga stopp och stå stilla.

Det är väldigt lätt att bli överväldigad av allt som kommer emot en idag. Nyheter som ältas till förbannelse och information, som tutas ut tills öronen skrumpnar. Så lätt att tro man måste hänga med i allt, ha koll på allt. Så lätt att känna sig utanför om man inte exakt vet vad alla andra pratar om.

Tänk förut. Innan internet. En nyhet kunde ta dagar på sig för att nå fram. Ingen stressades av det. Idag är allt direkt och väldigt, väldigt intensivt. Och väldigt krävande.

Det kan vara skrämmande och främmande för en del att våga stiga lite åt sidan. Våga stänga ner och våga låta bli att veta allt. Våga säga stopp både till sig själv och andra.

Ända sedan dendär eftermiddagen då STOPP blev tydligt för mej har jag tänkt på det. Återkommit till det. För det handlar så väldigt mycket om här och nu. Exakt, precis där jag sitter nu så behöver jag egentligen ingenting. Inte ett dugg. Jag behöver inte heller veta något. Jag kan bara vara. Precis som när jag yogar och vilar på toppen av en inandning eller botten av en utandning, bara i absolut stillhet, i ett vakuum. Där finns ingenting. Bara en glimt av helheten, universum, gud, kalla det vad du vill.

Det säger ju sig självt. Vi hittar sällan något bra i informationen, i nyheterna, i skvallret, i smutskastningen, i sandlådan… Vi blir bara ännu mer pressade, stressade och utsatta. Det är först när vi stänger ner och andas ~andas!~ som vi har möjlighet att se saker för vad de egentligen är.

Nej, jag menar inte att vi ska krypa ner i något hål och blir världsfrånvända (för jag vet att man kan tolka det så, om man inte riktigt vill se vad STOPP i sanning betyder). Det handlar snarare om att bli mera av denna världen. I denna världen. Stå stadigt i sina skor, våga vara sig själv, stå emot trycket, vila i nuet.

Jag är inte en sämre människa för att jag inte har stenkoll på allt längre. För att jag vägrar dras med i samhällsnormen. Vägrar slava under traditioner. Undviker debatter där ingen i sanning någonsin tänkt ge vika för sin åsikt. Drar mej undan drama. Gör något av det jag redan har istället för att hysterishoppa. Struntar i vad andra tycker. Inte klarar av att dra forskningsresultat ur tröjärmen på sådant jag bara känner och bara vet.

Jag mår bra av att få vara i fred.
Smaka på orden. Fred. Vara i fred.
Att vilja vara i fred är inte att stänga in sig i skrubben. Det är att be in peace. I lugn och ro. Det går att vara det. Idag också. I denna värld, fast den ser ut som den gör.

Annonser

8 reaktioner på ”bara säga stopp och stå stilla.

 1. W.O.R.D.
  Ja du vet ju att jag tycker likadant. Lite lustigt nuförtiden när folk kommer och dras med sina nyheter och jag ofta sitter som en fågelholk och inte fattar något alls. Jag tittar inte på nyheter. Läser inte tidningar. Slipper börja dagen upprörd, som jag gjorde en gång i tiden när tidningen damp ner i brevlådan i ottan och nyhetsmorgon stod på.
  Tyvärr undgår jag ju inte allt eftersom kollegor pratar dagarna i ändå om vad som sker, men så skönt att åtminstone frivilligt koppla bort det mesta av drama-flödet som enbart syftar till att få oss att leva i rädsla. Rys!
  Kram <3

 2. Skrattar nästan för mig själv efter att ha skrivit ett gråtmilt inlägg och så kommer jag hit där det osar svavel. Skönt syster! Och ja, vi delar synen på nyheter även om jag också vill veta vad som händer men kanske inte direkt det sker. Och inte i början på dagen. KRAM!


  • Ja, det osar lite här och var i mitt system just nu känner jag. Mycket som ska ut. Nästan så jag blir lite skraj för mej själv och lusten att ställa mej på barrikaderna och vifta med bh:n ;)
   Kram syster!

 3. Fred. Det är ett så skönt ord. Och frid. Just i detta absoluta nu när jag skriver är det frid. Mjukt ljus som silar in och tyst. Jag är med dig i detta med det ständiga, tärande, förfärande flödet av…allt. Man måste verkligen välja vad man läser och när man stänger av. Och inget slår en skogspromenad. I alla väder. Dock är livet så nu att jag måste följa ett flöde som har med allt runt sonen och den stora assistanskrisen här i landet. Läsa, skriva, mejla, påverka, i ett snabbt skede. Men det är för en livsnödvändig sak. Och jag väljer t.o.m. att slösurfa runt en stund, men det lämnar ofta en rätt splittrad känsla efter sig. Så, jag har mina fåtal bloggar jag läser och hämtar styrka, klokskap och inspiration ur. Jag älskar att stå och dra ut en och annan bok ur hyllorna, läsa en del, minnas storheten jag upplevt via texter och vidunderliga berättelser, andas in doften av pappret, känna rikedomen och hur min själ kommer till tals. En kopp kaffe i stillhet. Såna livsbetingelser. Det är så fint liv i allt det. Kram kära du.

  • Hör dig och tänker att du behövs precis där du är, som den krigare du är ♥ Du engagerar ju dej i en, minst sagt, hjärtesak!
   Jag slösurfar såklart massor och hittar mej själv scrollande både på FB och Instagram alltför ofta, men det är ändå väldigt… halvhjärtat numera. En del dagar bryr jag mej mer och andra mindre. Önskar bara att ALLA överlag brydde sig mindre, det är ju helt galet hur vi håller på! :)
   Åh, jag kan också stå vid min bokhylla, bläddra på måfå och läsa om något – särskilt i de (yoga)böcker, som ligger mej närmast hjärtat och som många gånger hjälpt mej vidare när jag stampat på stället.
   Sat Nam och varm kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s