håll mun och gör det istället.

IMG_20171112_105705.jpg

Söndagförmiddag och har precis, som sig bör denhär tiden på året, ätit frukost framför gårkvällens avsnitt av Så mycket bättre. Mitt favoritprogram alla kategorier. Det går rakt in under skinnet på mej. Nej, alla artister är inte lika intressanta och man får tycka vad man vill om än det ena än det andra, men jag tar allt för vad det är. Njuter, rycks med och berörs.

Rycks med i mycket lately. Faktiskt. Inte minst i sådant, som har en tendens att få mina horn att växa. Inte riktigt kunnat sätta fingret på varför, men som med så mycket annat behöver jag väl bara gå till min yoga så hittar jag svaren.

Det är en sak att landa i bound lotus dag efter dag. En annan sak att landa i bound lotus dag efter dag och recitera JapJi. Gudarna ska veta hur mycket som hinner hända under de tjugo minuter det tar att rabbla alla trettioåtta verserna. Jag kan gå från absolut ro till rejäl ilska, eller tvärtom. Jag kan snubbla nåt vansinnigt på orden ena dagen, för att nästa dag känna hur orden bara ramlar ur min mun utan att jag behöver tänka. Jag kan få en gammal känsla in my face av en strof, eller nästan börja gråta av en annan. Jag kan irriteras av att jag ens sitter och låtsas kunna läsa JapJi och jag kan förundras över hur självklart det är att jag sitter och läser Japji.

JapJi är verkligen själens sång.

Jag kan, än en gång, bara konstatera att det som blossar upp i min yoga, det är bara en spegling av det som händer utanför yogamattan. Och just nu har jag ett huvud värkande fullt av inspiration och idéer, som inte riktigt hittar ut. Jag känner mej låst och villrådig. Till och med lite frustrerad. Såklart påverkar det mitt humör.

Det är som att jag vet precis vart jag ska, men något står i vägen hela, hela tiden.

Detta något. Jag vet ju exakt vad det är. Egentligen. Men det är så himla bekvämt att blunda och hoppas det försvinner av sig självt.

Men så bråkar jag in benen i lotusställning, andas genom all den ovilja det skapar och börjar recitera ~Ek Ong Kar Sat Nam Karta Purkh Nirbhao Nirvair Akaal Moorat Ajoonee, Saibhang, Gur Prasaad Aad Sach, Jugaad Sach Hai Bhee Sach, Nanak Hosee Bhee Sach~. Mul Mantra, som JapJi inleds med och som är det mantra som kan ändra riktning i ens liv, styra in en mot det öde som sedan för alltid är uttänkt för en. Ja, det får åtminstone mej att hålla käft en stund. Och det är ju så mantran fungerar, de ska ta orden ur ens mun – få oss att sluta tänka i destruktiva banor och istället öppna nya dörrar.

Och nånstans. Långt inne. Börjar jag se en plan. Så börjar det tydliggöras vad jag rent konkret ska göra nu för att huvudet ska sluta värka. Därför morrade jag till i fredags också, inför nära och kära, att nu behöver jag få sitta på min rumpa i lugn och ro. Jag har saker att göra, texter att skriva och planer att förverkliga. Det är inte svårare än så, än att säga högt både för sin egen skull och andras. Första dörren öppnad. Ek Ong Kar Sat Nam, nu håller jag mun och gör något vettigt istället.

Annonser

4 reaktioner på ”håll mun och gör det istället.

  1. Å mera mantran i mitt liv! Tack! Så måste det vara. Det som behövs. Kramar

  2. Yes! och jap ji det är grejer det..Kram

  3. Var tvungen att googla lite på Japji, visste inte att det var Sikhernas heliga hymn. Kundaliniyoga är mer religiös än jag förstått tidigare. All yoga som jobbar på djupet ser jag som andlig, men det är för mig inte samma som religiöst. Kanske hårklyverier men viktigt för mig.
    Förstår att det känns rätt för dig med den, för mig blev det märkligt på ett sätt, på ett annat inte alls eftersom man också klär sig som sikher inom KY, även om du och en del andra inte gör det.
    Nå, du verkar ha hittat det du behöver så det är väl bara att fortsätta. Kram kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s